Guvernul a adoptat, in sedinta din 5 octombrie, HG-ul care prelungeste plafonarea tarifelor RCA pana la finalul acestui an. Totodata, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA raman limitate la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie.
Astfel, Guvernul a adoptat astazi Hotararea de Guvern privind prelungirea perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotararea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).
”Aprobam astazi si proiectul de hotarare prin care prelungim pana la finalul anului plafonarea tarifelor RCA. Este o decizie justificata, fiindca actuala plafonare a tarifelor RCA expira pe 10 octombrie. Daca nu continuam plafonarea, vor creste tarife in cea mai nepotrivita perioada, aceea a sarbatorilor de iarna”, a declarat premierului Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de Guvern.
HG-ul are un articol unic:
”Perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotararea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2023.”
In contextul falimentului EUROINS Romania, Guvernul a decis, in aprilie, plafonarea preturilor RCA, la nivelul preturilor de baza (B0) practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023, la care se aplica reducerea sau cresterea de pret aferenta clasei de bonus-malus in care se afla fiecare asigurat.
Preturile au fost inghetate incepand din 11 aprilie 2023, timp de 6 luni, respectiv pana in data de 10 octombrie 2023.
Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, asiguratorii RCA aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta. Influenta clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplica si de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in cadrul procedurii de alocare a asiguratilor cu risc ridicat.
Totodata, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada initial de 6 luni, care se va prelungi conform noului HG.
”Din evidentele autoritatii cu atributii in domeniul asigurarilor se constata inregistrarea unui numar extrem de redus de cereri privind denuntarea contractelor de asigurare incheiate cu asiguratorul aflat in procedura de faliment, conditii in care numarul contractelor de asigurari obligatorii RCA incheiate de acesta, care mai sunt inca in vigoare este de aproximativ 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezinta circa 17% din intregul parc auto la nivel national. In acest context a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Ordonanta de Urgenta nr. 71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevazute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvent prin care termenele Pagina 2 din 6 de incetare de drept a contractelor incheiate cu societatea de asigurare pentru care s-a pronuntat hotararea de deschidere a procedurii de faliment au fost prelungite cu 90 de zile”, se precizeaza in Nota de fundamentare.
Conform documentului, ”in conditiile in care prelungirea valabilitatii contractelor RCA se suprapune cu incetarea efectelor HG nr. 298/2023, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2023 va exista un numar extrem de ridicat de asigurati RCA care vor solicita incheierea unor noi contracte, caz in care se va manifesta continuarea situatiei de dezechilibru intre cerere si oferta la nivel de piata ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate in piata libera fie la o scadere a gradului de cuprindere in asigurarea RCA a parcului auto national, ca urmare a contextului economic actual caracterizat de inflatie inca ridicata ce genereaza dificultati financiare populatiei. O astfel de situatie are potentialul de a genera consecinte negative, cu impact social si economic, printre acestea enumerandu-se: – imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic, in cazul in care vehiculele neasigurate ies in trafic; – cresterea riscului la care sunt supusi participantii la trafic atunci cand sunt produse accidente de vehicule in care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci cand rezulta vatamari corporale grave sau deces; – cresterea nevoii de finantare a Fondului national de protectie ca urmare a obligatiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse tertelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; – obligatia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile platite din disponibilul Fondului national de protectie.”
Situatia actuala in care persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari, poate fi incadrata ca si situatie de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei asa cum acestea sunt stipulate in prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – se mai spune in Nota de fundamentare.
Potrivit documentului, Proiectul de act normativ are beneficiu asigurarea posibilitatii de respectare a obligatiilor legale ce rezulta din incheierea contractelor RCA in baza carora se acorda despagubiri produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie ca urmare a unor accidente.