Sari la conținut
Prima pagină » Plafonarea preturilor RCA s-ar putea prelungi pana la finalul anului

Plafonarea preturilor RCA s-ar putea prelungi pana la finalul anului

  Guvernul ar putea prelungi plafonarea politelor RCA pana la finalul acestui an, a declarat, joi, Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului. Plafonarea actuala va expira pe 10 octombrie.

  Intrebat daca plafonarea plafonarea preturilor RCA ar putea fi prelungita, Mihai Constantin a precizat ca a existat pe ordinea sedintei de Guvern, in prima lectura, un proiect de prelungire pana la finalul acestui an a tarifelor RCA, pentru a se evita cresterea preturilor acestor polite pe final de an, cand e cererea foarte mare.

  Acesta a mai spus ca se cauta o solutie pe termen lung, care sa duca la reglementarea atat de necesara a acestei piete de asigurari.

  In contextul falimentului EUROINS Romania, Guvernul a decis plafonarea preturilor RCA, la nivelul preturilor de baza (B0) practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023, la care se aplica reducerea sau cresterea de pret aferenta clasei de bonus-malus in care se afla fiecare asigurat.

  Preturile au fost inghetate incepand din 11 aprilie 2023, timp de 6 luni, respectiv pana in data de 10 octombrie 2023.

  Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, asiguratorii RCA aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta. Influenta clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplica si de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in cadrul procedurii de alocare a asiguratilor cu risc ridicat.

  Totodata, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 6 luni.